Rapport Kinderombudsman: Mag ik mijn Zakgeld?

Gisteren heeft de Kinderombudsman het rapport ‘Mag ik mijn zakgeld?’ uitgebracht, waaraan het AKJ heeft bijgedragen. 

In het rapport roept De Kinderombudsman gemeenten, jeugdbeschermingsinstellingen en zorgaanbieders op hun verantwoordelijkheid te nemen om te zorgen dat de problemen rond de vergoeding van zak- en kleedgeld voor jongeren opgelost worden.  Het gaat om kinderen en jongeren die onder voogdij of met een ondertoezichtstelling in een instelling verblijven.

Het afgelopen jaar heeft De Kinderombudsman meerdere klachten en signalen ontvangen over problemen rond de vergoeding van zak- en kleedgeld voor jongeren die met een ondertoezichtstelling of een voogdijmaatregel in een residentiële instelling verblijven. Met deze vergoeding kunnen jongeren noodzakelijke spullen als winterkleding, sportkleding en schoolspullen aanschaffen. In de praktijk blijkt dat veel jongeren deze vergoeding niet ontvangen.

Uit de klachten en signalen blijkt dat gemeenten, gecertificeerde instellingen (GI’s) en residentiële instellingen naar elkaar wijzen als de verantwoordelijke voor het vergoeden van het zak- en kleedgeld. Jongeren zijn hier de dupe van doordat noodzakelijke spullen niet kunnen worden aangeschaft of het budget via fondsen moet worden aangevraagd.

De Kinderombudsman heeft het AKJ gevraagd wat onze ervaringen zijn met de problematiek rondom zak- en kleedgeld. Ook onze vertrouwenspersonen krijgen daar regelmatig klachten over van jongeren. De analyse die het AKJ heeft gemaakt van deze klachten is verwerkt in het rapport.

Verblijf jij (of jouw kind) in een instelling en heb je klachten over zakgeld of kleedgeld? Neem dan contact op met een vertrouwenspersoon. Bel naar 088 5551000 of mail naar info@akj.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht