Spannende tijden voor AKJ, Kindertelefoon en Sensoor

Het AKJ, de Kindertelefoon en Sensoor worden vanaf 2018 niet langer collectief gefinancierd via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In plaats daarvan moeten de bijna vierhonderd gemeenten het werk dat deze drie organisaties leveren, afzonderlijk gaan inkopen.

De gemeenten staan onder grote tijdsdruk om de inkoop te regelen: zij weten pas sinds eind vorige week zeker wat de inkoop van de drie partijen zal kosten, terwijl zij uiterlijk op 1 juni aanstaande de overeenkomst moeten tekenen om het AKJ, de Kindertelefoon en Sensoor genoeg zekerheid te bieden voor de komende jaren. De inkoop moet eerst door het college – en vaak ook door de gemeenteraad – worden goedgekeurd. Dat is heel kort dag, te kort vrezen we.

Achtergrond

De VNG betaalt nu nog namens alle gemeenten in één keer vanuit het Gemeentefonds. Maar die regeling mag eigenlijk niet en stopt per 1 januari 2018. Dat betekent dat het AKJ vanaf komend jaar met 388 gemeenten overeenkomsten moeten sluiten, 388 keer facturen moeten versturen en 388 keer verantwoording af moet leggen. Dat kost tijd en geld, en als een deel van de gemeenten geen overeenkomst wil sluiten, komt ons voortbestaan in gevaar.

Jenine Timmers, directeur bestuurder van het AKJ: “Het afgelopen jaar zochten steeds meer mensen een onafhankelijk vertrouwenspersoon met klachten over de jeugdhulp. Juist in een periode dat het nieuw jeugdhulpstelsel nog onvoldoende functioneert, moeten de vertrouwenspersonen hun werk kunnen doen. Er gaat nog té veel niet goed. Kwetsbare jongeren hebben recht op ondersteuning van een onafhankelijke vertrouwenspersoon als ze klachten hebben.”

De VNG noemt de inkoopdeadline van 1 juni bij monde van een woordvoerder ”heel spannend”. De VNG is, net als de drie organisaties zelf, voorstander van re-centralisatie: de vertrouwenstaken leggen bij het Rijk, via een fonds te beheren door VWS. De VNG-woordvoerder: “Achteraf bezien is het onterecht dat deze vertrouwenstaken bij de gemeenten zijn belegd.”

Kamerlid Lilian Marijnissen (SP) heeft dinsdag 12 april Kamervragen over de kwestie gesteld. Meer kamerleden hebben gezegd dat ook te gaan doen.


DOSSIER

Vr 7 april

Di 11 april

Wo 12 april

Do 13 april

Vr 14 april

Terug naar nieuwsoverzicht