Een nieuwe start met een nieuwe jeugdbeschermer

Op een dag belt Denise naar het AKJ. Ze vertelt tegen de vertrouwenspersoon dat zij haarjeugdbeschermer nooit ziet en dat die altijd onbereikbaar is voor haar. Het 14-jarige meisje vraagt zich af of het AKJ haar kan helpen. De vertrouwenspersoon bevestigt dit en gaat met het meisje in gesprek.

Denise vertelt dat zij sinds haar 11e niet meer naar school gaat. Volgens het meisje komt dit doordat haar jeugdbeschermer haar niet heeft ingeschreven bij een school. Ze geeft aan dat er niemand anders is die haar hierbij kan helpen. Toen Denise nog in een gesloten jeugdinstelling woonde, ging ze wel naar school. Ze is in de afgelopen twee jaar al vier keer verhuisd naar verschillende open groepen en ze heeft daarom niet kunnen aarden op de groep. Ze vond het in deze periode dan ook lastig om de groepsleiding om hulp te vragen.

Nu denkt Denise vaak aan haar toekomst en ze wil graag haar school afmaken. De rechter heeft ook gezegd dat als zij weer naar school gaat er mogelijk een kans is dat zij weer naar huis mag. Dit maakt het voor haar nog belangrijker. Denise heeft geen vertrouwen meer in haar huidige jeugdbeschermer, dus ze wil het liefst een andere. Ze geeft aan dat ze graag een jeugdbeschermer wil die begrijpt hoe belangrijk zijn/haar taak is. ‘‘Het gaat hier wel om kinderen!’’, roept Denise voluit.

De vertrouwenspersoon vraagt aan Denise of zij haar onvrede met de jeugdbeschermer wil delen, zodat ze samen kunnen zoeken naar een oplossing. Dat vindt Denise een goed idee. Ze geeft aan dat ze graag hulp wil bij het schrijven van een brief. Denise en de vertrouwenspersoon schrijven samen deze brief. Hierna volgt er een klachtgesprek met de jeugdbeschermer en diens manager. Denise vindt het wel erg spannend om er over te praten. Daarom vindt ze het fijn dat de vertrouwenspersoon mee gaat. ‘‘Vertrouw op jezelf, dan komt het goed”, zegt de vertrouwenspersoon tegen het meisje.

Voordat het klachtgesprek begint, zegt de manager dat zij graag eerst het goede nieuws wil delen: Denise krijgt een andere jeugdbeschermer. Dit stelt het meisje enorm gerust! Het gesprek verloopt goed en ze ontvangt excuses. De manager belooft dat er snel een kennismaking wordt gepland, zodat Denise alles omtrent school met haar nieuwe jeugdbeschermer kan bespreken. Denise is opgelucht dat ze eindelijk alles kon delen en een nieuwe start kan maken. Eindelijk heeft ze het gevoel dat er naar haar wordt geluisterd en dat ze wordt gezien. Denise heeft het helemaal zelf gedaan, maar toch zegt ze tegen de vertrouwenspersoon: “Zonder jou had ik het niet gedurfd’’.


De naam Denise in dit praktijkvoorbeeld is fictief.

Krijg jij jeugdhulp en heb je een vraag? Snap je niet waarom iets wel of juist niet mag? Of ben je ontevreden over de hulp die je krijgt? Bespreek het gewoon met de vertrouwenspersoon!

Terug naar alle verhalen