Geen pleegzorgvergoeding. Of toch wel?

Ze heeft het niet breed. Toch ving ze drie maanden lang de kinderen van haar naaste familielid op. De ouders van de kinderen hadden beloofd dat zij zouden meebetalen aan de kosten voor de kinderen. Maar dat deden ze niet.

Dus klopt de netwerkpleegmoeder aan bij de jeugdbeschermingsinstelling. Die gaan een vergoeding regelen, zeggen ze. Maar ook dat gebeurt niet. Wat nu? De vrouw is over twee zaken niet tevreden: de begeleiding van de jeugdbeschermingsinstelling en de vergoeding die ze niet krijgt. Ze begrijpt niet waarom de organisatie die vergoeding niet heeft aangevraagd. Met deze vragen komt ze terecht bij de vertrouwenspersoon van het AKJ. Het wordt al snel duidelijk dat de vrouw te weinig uitleg heeft gekregen van de instelling. Een aandachtspunt. Verder is door de pleegzorgorganisatie die betrokken is, gevraagd om extra informatie. Het heeft lang geduurd voordat die vraag bij de jeugdbeschermer kwam en daardoor liet ook de vergoeding op zich wachten. Omdat de kinderen uiteindelijk niet bij de vrouw zijn gebleven, komt er ook geen screening door de pleegzorgorganisatie. Dus komt er ook geen pleegzorgvergoeding. De instelling biedt nog wel €150 als pleister op de wonde. De vertrouwenspersoon en de vrouw begrijpen hier niets van. De jeugdzorginstelling is verantwoordelijk voor de aanvraag en maakt een fout. Daar mag de vrouw niet de dupe van worden – is het betoog van de vertrouwenspersoon die ook aangeeft dat de vrouw zo nodig naar de klachtencommissie kan stappen met dit verhaal. Uiteindelijk komt de instelling over de brug. De vrouw krijgt twee maanden pleegzorgvergoeding. Ze is hier erg blij mee, maar blijft zich afvragen waarom ze hiervoor een vertrouwenspersoon moest inschakelen. Ze had er toch recht op?

(Elk verhaal van een kind, jongere of (pleeg)ouder is uniek. Elke klacht over jeugdhulp vraagt dan ook om een andere oplossing. Als jij een klacht hebt, doen onze vertrouwenspersonen hun uiterste best om jou te helpen. Daar kun je altijd op rekenen.)

Terug naar alle verhalen