Sharon voelt zich niet gezien

Sharon is 16 jaar en verblijft sinds 8 maanden op een behandelingsgroep. Sharon heeft een fijne vriendengroep en een sociaal leven, maar door de coronamaatregelen gaat dat nu anders dan normaal. Haar familie woont verder weg en school volgt ze online. Logischerwijs kan ze nu ook minder met haar vrienden afspreken, waardoor ze veel tijd op de groep doorbrengt. Als vertrouwenspersoon bezoek ik tweewekelijks de groep van Sharon en maak ik met alle jongeren een praatje.

Sharon vertelt mij tijdens één van die bezoeken dat ze zich somber en alleen voelt. Het gemis aan sociaal contact is groot. Sharon vertelt mij hoe haar leven er voor corona uitzag en wat de maatregelen voor haar betekenen. Op momenten voelt ze zich zo somber dat ze het liefst wil weglopen. Ik vraag Sharon of ze dit weleens met de groepsleiding heeft besproken. Ze legt me dan uit dat ze het moeilijk vind om aandacht te vragen voor zichzelf. De keren dat ze de groepsleiding vroeg om met haar te praten werd daar nauwelijks of heel laat op gereageerd. Ik leg Sharon uit wat ik voor haar kan betekenen en vraag haar of ze samen met de groepsleiding wil bespreken wat haar dwars zit. Ik zie Sharon twijfelen. Dan vertelt ze mij dat ze er nog niet over wil praten en er even over na wil denken. Wel vraagt ze mij om haar wat tips te geven in hoe ze dit het beste kan aanpakken. We ronden het gesprek af en Sharon bedankt mij voor de tips.

Twee weken later ben ik weer op de groep en komt Sharon vrolijk naar me toe lopen. “Het is gelukt, ik heb het gewoon met de groepsleiding besproken en ze gaan erop letten”, zegt ze. Ik vind het super fijn om te horen dat het gesprekje met de groepsleiding goed is verlopen en dat Sharon heeft gedeeld wat haar dwars zat. Ik vraag Sharon of ze een verandering merkt en daar reageert ze positief op. Er zijn nu afspraken gemaakt en Sharon weet wat ze mag en kan verwachten van de groepsleiding op momenten dat ze niet lekker in haar vel zit. Dat dit nu duidelijk is voor Sharon brengt rust.

*Om privacy-redenen wordt de echte naam van Sharon en de naam van de vertrouwenspersoon niet genoemd.

Krijg jij jeugdhulp en heb je een vraag of zit je ergens mee? Voel je je door de coronamaatregelen alleen? Bespreek het met de vertrouwenspersoon!

Terug naar alle verhalen