Vertroeteld én gepest

Dian is 12 jaar oud en het jongste meisje op een besloten behandelgroep. Daar zitten nog zeven andere meiden in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Over het algemeen gaat het goed op de groep. 

De vertrouwenspersoon komt om de week op bezoek en is beschikbaar als de meiden vragen of problemen hebben. Op een dag grapt Dian tegen de vertrouwenspersoon dat ze zeven mammie’s heeft. Iedereen vindt haar schattig en als jongste wordt ze een beetje vertroeteld op de groep. Dat vindt ze leuk. Er is echter één meisje dat haar pest en met wie ze regelmatig ruzie krijgt. En dat is Fiona. Als Dian niet doet wat zij wil, dan wordt Fiona boos en scheldt ze haar uit, bedreigt haar en maakt haar belachelijk. Dian zegt dat het meisje haar wel eens slaat. Ze is een beetje bang voor haar.

De groepsleiding weet er wel van, maar ziet niet alles, vertelt Dian. Het meisje zit er over in. De vertrouwenspersoon vraagt haar wat ze hiermee zou willen. Dian wil weten wat ze moet doen als Fiona haar weer pest of uitscheldt. En hoe ze er voor kan zorgen dat het niet meer uit de hand loopt.

Dian en de vertrouwenspersoon besluiten samen om er een groepsleider bij te vragen. Het meisje vindt het een beetje spannend en wil graag dat de vertrouwenspersoon het woord doet. Dus legt deze aan de groepsleider uit waarmee het meisje bij haar is gekomen. Tussendoor checkt ze bij Dian of ze het zo goed verwoordt.

De groepsleider geeft aan dat het probleem wel al bij de leiding onder de aandacht is, maar dat het goed is dat Dian hiermee aanklopt zodat ze er wat meer zicht op krijgen. Ze maken een paar afspraken. Dian mag altijd naar de groepsleiding komen als er problemen zijn met Fiona. Op het moment dat het mis gaat, maar ook achteraf. De groepsleiding belooft zelf meer in de gaten te houden wat er tussen de twee meisjes gebeurt en hen niet meer met elkaar alleen te laten. Tot slot spreken ze af dat ze samen met Dian en Fiona in gesprek gaan over pesten en hoe jongeren met elkaar om mogen gaan bij een ruzie of meningsverschil.

De groepsleiding vertelt dat Fiona voorheen het jongste meisje op de groep was. Nu Dian op de groep is gekomen, is zij een beetje van haar plek verstoten. De groepsleiding zegt dat Fiona eigenlijk ook dol is op Dian, maar dat het soms moeilijk is voor haar als het niet lukt om de baas over Dian te spelen. Hier moet Fiona mee leren omgaan. De groepsleiding zal in het team bespreken dat hierop gelet moet worden.

Dian vindt het fijn dat deze afspraken zijn gemaakt. Ze is gerustgesteld. Aan het eind van het gesprek benadrukt de vertrouwenspersoon dat Dian altijd opnieuw naar haar toe mag stappen als het niet goed gaat. Uiteraard kan ze hier ook zelf over in gesprek met de groepsleiding, als dat voor haar goed voelt. Belangrijk is dat Dian er niet zelf mee blijft zitten. Daar houdt ze zich aan.


De namen van de twee meisjes in dit praktijkvoorbeeld zijn fictief.

(Elk verhaal van een kind, jongere of (pleeg)ouder is uniek. Elke klacht over jeugdhulp vraagt dan ook om een andere oplossing. Als jij een klacht hebt, doen onze vertrouwenspersonen hun uiterste best om jou te helpen. Daar kun je altijd op rekenen.)

Terug naar alle verhalen