Wel of geen kleedgeld?

Een meisje van 16 is woest. Ze heeft recht op € 75 kleedgeld en krijgt nu maar € 25. Hoe kan dat? De groepsleiding heeft gezegd dat het niet te weinig is.

Ze krijgt precies waar ze recht op heeft. Als het meisje de vertrouwenspersoon spreekt, is ze nog steeds heel erg boos. ‘Het gaat wel om kleding weet je.’ De vertrouwenspersoon kalmeert het meisje. Samen gaan ze naar de groepsleiding om te vragen hoe het precies zit. De groepsleiding legt uit dat er per groep verschillende regels zijn voor kleedgeld. Elke jongere die binnenkomt, gaat eerst naar de instroomgroep. Daar is geen recht op kleedgeld, ook al omdat de jongeren maar kort in deze groep zitten. Na de instroomgroep komt de behandelgroep. Daar hebben de jongeren wel recht op kleedgeld. En wel € 25. Maar het meisje is twee weken weg geweest. Precies in die periode zijn de afspraken over het kleedgeld veranderd. Ook in de behandelgroepen hebben de jongeren geen recht meer op kleedgeld. Dat is een tegenvaller. Het meisje had dus alleen in haar eerste periode in de behandelgroep recht op kleedgeld. Eén keer 25 euro. Nu ze dit eenmaal weet, begrijpt het meisje dat de groepsleiding er niet op uit was om haar te benadelen. De vertrouwenspersoon legt het haar nogmaals uit en het meisje begrijpt het. Ze heeft spijt van haar gedrag en stelt voor dat ze zelf haar excuses aanbiedt aan de groepsleiding.

(Elk verhaal van een kind, jongere of (pleeg)ouder is uniek. Elke klacht over jeugdhulp vraagt dan ook om een andere oplossing. Als jij een klacht hebt, doen onze vertrouwenspersonen hun uiterste best om jou te helpen. Daar kun je altijd op rekenen.)

Terug naar alle verhalen